Osnovna Škola "Učitelj Tasa", Niš

Home Школа Настава Подршка ученицима завршних разреда
Подршка ученицима завршних разреда PDF Štampa El. pošta

Подршка ученицима завршних разреда

– предавања, вебинари, радионице и индивидуалне консултације

 

 

Фондација Темпус, у склопу активности националног центра Euroguidance мреже, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, спроводи низ активности које имају за циљ пружање подршке ученицима завршних разреда основних и средњих школа, који бирају следећи ниво школовања - средњу школу, односно факултет или високу школу.

 

Ове активности додатне подршке ученицима укључују:

·        Низ предавања и вебинара на теме избора студијског програма/средње школе и савлађивања треме на пријемном/завршном испиту:

o   „Шта након средње школе? Кораци у доношењу одлуке о избору студијског програма“

o   „Како савладати трему пред пријемни испит?“

o   „Избор средње школе“ (VIII разред)

o   „Како савладати трему пред завршни испит?“ (VIII разред)

Предавања ће бити организована у Инфо центру Фондације Темпус у Београду (Теразије 39, I спрат), као и у другим градовима према приложеном распореду.

Како би се обезбедило да ова предавања буду доступна свим ученицима (као и њиховим наставницима и родитељима) из свих школа у Републици Србији биће организована и у форми вебинара, тј. путем интернета. Поред тога што ученици могу самостално да прате вебинар, ово омогућава наставницима да са својим ученицима путем једног рачунара и пројектора прате вебинар и групно, нпр. током часа одељенског старешине, као активност тима за каријерно вођење и сл.

·        Индивидуалне консултације – разговори са психологом у Инфо центру или путем скајпа након којих ученици могу да стекну јаснију слику где се налазе у процесу доношења одлуке о наставку школовања и формирају план активности за даље спровођење одлуке. Консултације ће се спроводи у поподневним часовима уторком (скајп) и средом (у Инфо центру) у ограниченом броју термина и уз обавезну претходну пријаву.

·        Предавање и вебинар за родитеље на тему „Како подржати дете у процесу доношења одлуке о избору занимања“ на ком ће родитељи имати прилику да сазнају за које кораке у избору средње школе / студијског програма / занимања је посебно важна њихова подршка и на који начин могу да подрже своју децу у припреми завршног/пријемног испита.

·        Радионице састављања биографија „Како написати добар CV?“ који је намењен оним средњошколцима који у овом тренутку након средње школе желе да ступе у свет рада или им је CV потребан као део пријаве за упис и/или пријаве за стипендију.

 

У склопу ових активности Фондација Темпус је ажурирала базу образовних могућности www.obrazovanje.rsинформацијама о акредитованим студијским програмима и образовним профилима, као и осталим значајним информацијама за ученике завршних разреда.

 

Детаљан распоред активности је дат у наставку као и на сајту http://obrazovanje.rs

Због ограничених капацитета за све активности је неопходна претходна пријава попуњавањем одговарајућих регистрационих формулара на адреси http://obrazovanje.rs/upis

 

Наставници такође могу да са адресе http://obrazovanje.rs/upis/promokit преузму информативне и промо материјале које могу користити у информисању ученика (попут постера које могу одштампати и поставити на инфо таблама у школи, ппт презентације и сл.), као и техничка упутства за праћење вебинара.

 

Наставници могу да пријаве и организују учешће групе својих ученика на вебинаримакао део редовних школских активности (нпр. час одељенског старешине, активности тима за каријерно вођење и саветовање). Школски тимови за КВиС такође могу да се обрате Euroguidance центру (www.euroguidance.rs) за подршку у унапређењу активности КВиС у својој школи или учествују на акредитованим семинарима о каријерном вођењу који ће у овом периоду бити организовани 10. и 11. маја у Лесковцу и Врању.

 

 

Распоред активности

 

За ученике средњих школа

индивидуалне консултације – разговори - средом од 14 до 18 часова у Инфо центру (обавезно заказивање); уторком од 14 до 18 часова – путем скајпа (обавезно заказивање);

26.4.2018.вебинар од 12.30 до 13.15 часова „Шта након средње школе? Кораци у доношењу одлуке о избору студијског програма?“

26.4. 2018. радионица од 14 до 17 часова „Како написати добар CV?“

9.5.2018. предавање од 18 до 19 часова „Шта након средње школе? Кораци у доношењу одлуке о избору студијског програма? “

14.5.2018. радионица од 14 до 17 часова „Како написати добар CV?“

11.6.2018. предавање од 18 до 19 часова „Како савладати трему пред завршни испит/пријемни испит?“

12.6.2018. радионица од 14 до 17 часова „Како написати добар CV?“

14.6.2018.вебинар за средњошколце у 12.30 до 13.15 часова „Како савладати трему пред пријемни испит?“

 

За ученике основних школа

27.4.2018.вебинар од 12.30 до 13.15 часова „Како савладати трему пред завршни испит“

8.5.2018.вебинар од 12.30 до 13.15 часова „Избор средње школе“

24.5.2018. предавање од 18 до 19 часова „Избор средње школе“

11.6.2018. предавање од 18 до 19 часова „Како савладати трему пред завршни испит/пријемни испит?“

 

За родитеље

8.5.2018. предавање од 18 до 19 часова „Како подржати дете у процесу доношења одлуке о избору занимања?“

15.5.2018.вебинар од 18 часова до 18.45 часова „Како подржати дете у процесу доношења одлуке о избору занимања?“

 

За наставнике

10.5.2018. акредитовани семинар „Каријерно вођење и саветовање у средњој школи” у Лесковцу

11.5.2018. акредитовани семинар „Каријерно вођење и саветовање у средњој школи” у Врању

 

Сва предавања за ученике и родитеље ће се организовати у просторијама Инфо центра Фондације Темпус у Београду (Теразије 39, I  спрат), а због ограниченог броја места претходна регистрација је обавезна попуњавањем формулара на сајту www.obrazovanje.rs након чега ће сви пријављени добити додатно обавештење са потврдом учешћа. У случају великог интересовања постоји могућност организовања додатних термина предавања. Поред наведених, биће организована и додатна предавања и индивидуалне консултације у другим градовима у сарадњи са школама (у Новом Саду, Нишу, Суботици, Лесковцу и Врању).

 

Вебинари, пошто представљају врсту предавања путем интернета, су доступни свим ученицима (као и њиховим наставницима и родитељима) из свих школа у Републици Србији. Потребан је само рачунар са стабилном интернет везом како би се вебинар пратио у заказано време. Такође, поред тога што ученици могу самостално да прате вебинар, ово омогућава наставницима да са својим ученицима путем једног рачунара и пројектора прате вебинар и групно, нпр. током часа одељенског старешине, као активност тима за каријерно вођење и сл. и стога се вебинари организују у периоду између смена како би омогућили и ову врсту учествовања. Након регистрације на сајту obrazovanje.rs сви учесници ће добити потврду учешћа, као и техничко упутство за праћење, а неколико сати пре вебинара ће путем електронске поште добити и линк који треба да кликну у заказано време.

 

За све додатне информације у вези са наведеним активностима, можете контактирати Euroguidance центар путем ел. поште Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , путем телефона 011/3342-430 или лично у Инфо центру Фондације Темпус у Београду, Теразије 39, I спрат радним данима од 10 до 18 часова.