Osnovna Škola "Učitelj Tasa", Niš

Home Пројекти Актуелни Оснаживање дечјег ума – програм MindUp
Оснаживање дечјег ума – програм MindUp PDF Štampa El. pošta
Napisao Valentina Puzic   
petak, 13 oktobar 2017 18:41

Оснаживање дечјег ума – програм MindUp

Учитељи и васпитачи основне школе „Учитељ Таса“, као и вртића „Палчић“ су похађали програм Оснаживање дечјег ума – MindUp у току школске 2016/2017. године. Програм је акредитован од стране Министра просвете и налази се на листи бесплатних акредитованих семинара за учитеље и васпитаче. Међутим шта је то што овај програм чини другачијим од осталих?

Прогам је фокусиран да пружи подршку не само деци већ и самим наставницима и васпитачима у савладавању животних вештина које, на жалост, нисмо имали прилике да научимо раније. Ово су препознали и родитељи деце наше школе и вртића након што су присуствовали MindUp семинару за родитеље. У животу који је фокусиран на конзумерску/експлoатацијску идеологију људи су свакодневно изложени стресом. Ово није наравно нагађање, већ инфомација поткрепљена научним истраживањима. Због тога човек је принуђен да развија и усваја животне вештине које ће ми помоћи да буде срећнији и продуктивнији. Управо такве технике пружа MindUP програм.

 

Сам програм састоји се из четири дела.


1. Спознаја тела, тачније наших реакција на спољашњи стимуланс који буде одређене процесе у нашем мозгу/организму. Учитељи, васпитачи, родитељи и ученици у овом делу добијају информације о деловима мозга и њиховим функцијама (амигдала, хипокампус и префронтални кортекст), о томе како они утичу на наше понашање и како да их свесно усмеримо ка жељеном понашању. Наставници и родитељи добијају нешто шире инфомације о овоме, пре свега о хормону стреса (кортизол), среће (допамин, сератонин) и хормону енергије (адреналину), о томе када их наш организам производи у повишеној количини и како њихово присуство утиче на наше понашање. У овом делу са ученицима учимо да препознајемо осећај узбуђености, узрујаности, беса, а онда и којим техникама да ове осећаје анулирамо, односно како да их контролишемо и да их трансформишемо. Овај аспект програма циљано утиче и на смањење вршњачког насиља контролом беса.

2. Веома често можемо чути што од наставника, што од родитеља да се деца тешко концентришу и фокусирају пажњу. Други део програма је усмерен управо ка увежбавању пажње и концентрације. Кроз низ лекција и активности ученици уче како појединачно да фокусирају своја чула и да их користе пре свега свесно, а не аутоматски. Континуираним вежбањим чула да се усредсреде на појединости доводи до бољег опажања ученика, до стабилније концентрације и усмерености ка циљу без обзира на шумове који се у моменту рада налазе око ученика.

3. Према истраживањима све је више особа које су незадовољне својом животном позицијом и постигнућима. Ово веома често доводи до невољности и апатије. Истраживања су такође показала да је на овај аспект нашег живота могуће утицати свесно и пре свега побољшати квалитет живота мењајући перцепцију гледања на оно шта нам се дешава. Другим речима, генерације  су одрасле на постулату животном уверењу да наша срећа директно зависи од тога да ли смо завршили добре школе или пак зарадили доста пара. Филозофија којом се велике корпорације попут Googla воде јесте управо супротна, а то је да је срећан човек продуктиван човек. Управо овај сегмент прогама учи нас и нашу децу како да сагледавомо живот из различитих углова.

4. Последњи сегмент програма је усмерен ка томе да препознамо и ценимо лепе ствари у животу, као и да будемо захвални на њима. Поново, генерације су одрасле на животној филозофији да уколико будемо „кукали“ више и истицали несрећу која нас је задесила, биће нам лакше. Стога се људи масовно жале на своје животе (примера из непосредне околико је пуно стога за овакву тврдњу не морам ни поменути да је поткрепљена научним истраживањем). Веома често због тога пропустимо да ценимо лепе ствари који нам се дешавају на дневном, недељном или годишњем нивоу. Како бити захвалан лепим стварима које нас окружују, срећним догађајима који нас испуњују и добрим људима кој се налазе близу нас учи нас управо овај део програма.

Сви учитељи и васпитачи, као и стручни сарадници у школи и вртићу су добили приручник за рад са ученицима који садржи веома деаљна објашњења сваке лекције са опсежним информацијама о свакој области које су притом научно поткрепљене, као и понуђеним примерима активности и могућим исходима.

Пројекат је ауторско дело „Hown“ фондације, а за имплементацију програма се постарала „Новак Ђоковић“ фондација.

На следећим адресама можете сазнати нешто више о програму:

на српском језику

https://novakdjokovicfoundation.org/sr/project/mindup/

на енглеском језику

https://mindup.org/

http://teacher.scholastic.com/products/mindup/

Милена Младеновић

Poslednje ažurirano utorak, 20 mart 2018 11:35
 

СТЕМ